Articole ::: Protectia Mediului

Management ecologic - o abordare integrata

Companiile, prin activitatea lor, pot avea efecte nedorite asupra mediului, de la design si conceperea produselor, la aprovizionare, la fabricatie si distributie, dar si ulterior, in faza de utilizare a produsului de catre consumator. Risipa de materii prime deficitare si de energie, utilizarea de tehnologii energo-intensive si poluante, conceperea si dezvoltarea de produse cu efect poluant in faza de utilizare, proasta administrare a deseurilor rezultate din fabricatie.

Principiile dezvoltarii sustenabile

In scopul atingerii obiectivului dezvoltarii sustenabile, companiile trebuie sa respecte cateva principii ale managementului ecologic descrise in „Carta afacerilor pentru dezvoltare sustenabila” a Camerei Internationale de Comert (Business Charter for Sustainable Development)

Planul strategic de mediu

Fiecare firma trebuie sa-si alcatuiasca propriul sau plan strategic de mediu, in corelatie cu sectorul in care activeaza, cu domeniul sau de activitate, cu organizarea proprie, cu structura, cultura si cu setul propriu de valori. In intocmirea acestui plan, firma trebuie sa parcurga mai multe faze.

Auditul de Mediu

Monitoringul efectiv al poluarii nu poate fi realizat exclusiv pe solutii tehnologice, ci trebuie abordat in baza unui sistem de management de mediu, integrat managementului general al intreprinderii. Avand in vedere reglementarile legislative in domeniul protectiei mediului si preocuparile populatiei, agentilor economici in ceea ce priveste protectia mediului si reducerea poluarii in contextul dezvoltarii durabile.

Managementul crizei

Pe parcursul evolutiei lor, companiile, organismele publice, puterea publica, pot fi confruntate cu diverse crize. Rolul clasic al managementului unei companii consta in prevedere, planificare si solutionare a problemelor curente. In situatiile obisnuite de operare rutiniera, „agenda managerului cuprinde un set de probleme de rezolvat, cu o planificare in timp si cu prioritati bine stabilite.

EMAS ::: Schema de Eco-Management si Audit

EMAS-ul este sistemul european de management de mediu si audit, care permite participarea voluntara a organizatiilor care desfasoara activitati cu impact asupra mediului (companie, corporatie, firma, intreprindere, autoritate sau institutie, o parte sau o combinatie a acestora, cu raspundere limitata sau cu orice alt statut juridic, publica sau privata care are propria structura functionala sau administrativa), la schema comunitara de management de mediu si audit in scopul imbunatatirii continue a performantei de mediu.